Wednesday, March 23, 2011

untung jadi programmer.. :p

assalamualaikum..

malam ni saje nak godek2 website upu.. yo la.. adik aku nak masuk u sempena result spm yang baru keluar hari ni.. jadi adik aku pun nak isi borang upu online fasa kedua.. tapi dia kata dia tak boleh nak masuk website upu dan dia mintak tolong kakak kesayangan dia.. (aku la tu.. :p)

nak dijadikan cerita, aku bukak la website upu tu.. aku tengok interface sistem tu macam sistem yang aku tengah wat sekarang.. tapi under projek lain la.. maka, aku pun menaip la no ic dan semua maklumat yang sistem nak...

dan jeng jeng jeng.. menjelma la kesemua maklumat2 yang adik aku masukkan sebelum ni.. lalu, aku pun tekan la butang "seterusnya" dengan bangganye.. sekali.....

 
ni yang aku dapat.. error!

aku pun pelik bin ajaib.. camne sistem yang dah launch 2009, baru dapat kesan error tahun 2011? ke aku ade salah tekan? maka, aku pun daftar sekali lagi demi adikku tersayang.. tapi masih lagi dapat error yang sama.. (adeh.. kat tempat kerja pun asyik mengadap error ni aje.. takkan la guna sistem lain pun dapat error camni gak??)

lalu, aku mencari no telefon khidmat bantuan dari upu.. or at least email upu tapi hampa..

lalu aku dapat idea.. maka bermula la kerja part time aku dengan mencari punca yang menyebabkan berlaku error tersebut.. dan... ahhaaaa.. dapat pun detech ape pasal ko error wahai sistem!

Data truncation: Data too long for column '****' at row 1 bla bla bla... yeah.. aku dah tau dah.. rupenye ada field (org biasa panggil medan) or data terlalu panjang.. aku pun ubah la sedikit data dekat sistem tu dan berjaya pun!!!

adikku, beruntung tak ko dapat kakak programmer cam aku ni? (riak siot.. astaghfirullah~)

erm.. maybe aku patut bagitau ke tuan programmer sistem ni.. "pakcik programmer.. nasib baik saya pun programmer tau.. sistem pakcik ni ade error.. sila betulkan ape yang patut!" hahaha



3 comments:

rubi @ cawan2 said...

pergh!! gilors~!
maknanya, dah bleh masuk ek? hehhe

i M a Z a i M i said...

waahh..terernye nedy! :D

Anonymous said...

sis,thn ni upu punya error lagi terok.ktorg yg dpt pointer tggi pun xdpt any courses.sbb upu xtgk permohonan fasa 2 yg ktorg update.upu tgk fasa 1 je.mana adil an? kalo sis kej kt upu tu kompem menda camni x jadik.hehe