Tuesday, June 15, 2010

Mid Valley --> tempat menghabiskan duit.. argh~

Assalamualaikum...

Pernah tak korang dengar or terbaca yang kita tak boleh melepak kat shopping complex, pasaraya dan sewaktu dengannya.. kalau ade yang tak baca or tak tau lagi, klik la sini.. nak tau sebab ape? sebab kat situ la syaitan selalu melepak kat situ dan menghasut manusia ni bersikap boros terutamanya wanita2 seperti aku nih... huhu..

Sekarang ni pun aku dah ade tabiat baru aku iaitu suke pergi ke shopping complex nih.. aku tak tau la dalam bulan ni dah berapa kali aku singgah kat Mid Valley tu..huhu.. sebelum ni pun jarang aku nak pergi ke shopping complex ni.. masa aku dok UPM dulu pun, aku rasa tak sampai 2 kali aku singgah Mines dalam setiap sem..

credit to google

Mid Valley ape tah lagi.. dulu pun aku pergi sana pun sebab Mid Valley tu memang laluan tren untuk ke rumah aku.. so alang2 aku nak balik rumah, aku akan singgah Mid dengan bawak beg besar (sebab aku akan singgah Mid time cuti sem or mid sem jer...) dan cari roti kat tingkat bawah untuk adik-adik aku.. hehe..

Tapi aku pergi mid pun bukan saje je nak pergi.. aku pergi sebab cari barang rumah kat rumah aku nih.. (mentang2 la dah ade rumah sendiri.. ehem.. rumah sewa ye.. huhu) tapi kadang-kadang tu nafsu membeli tu tetap ade.. lebih-lebih lagi bila dah dapat gaji pertama.. memang belanja sakan la.. hoho..

Bila belanja, tak hengat duit tu ade ke tak.. bila dah sampai rumah, baru rasa menyesal sebab beli ikut nafsu bukan ikut keperluan.. huhu alhamdulillah sebab aku tak de lagi kad kredit.. wah2.. baru gaji pertama, nak pakai kad kredit ker? no no no... nak korek duit kat mana bila surat cinta dari bank dah sampai nanti... huhu

So, menyedari bahawa aku nih memang jenis boros, aku ade buat cara aku sendiri.. kalau masa aku sekolah dulu, mak aku akan bagi duit belanja penuh untuk sebulan.. jadi aku akan simpan duit tu dalam tabung sementara dan bahagi siap-siap yang mana patut simpan dan belanja.. dan aku buat ni sampai sekarang..huhu

cume sekarang ni aku buat cara lain skit.. bila aku dapat gaji jer, aku akan keluarkan semua duit gaji aku.. kemudian aku bahagikan siap-siap duit aku tu dan masuk ke dalam sampul surat.. jadi aku hanya belanja berdasarkan duit yang aku dah letakkan dalam sampul aku.. contohnye aku letak RM400 untuk duit makan aku sepanjang 1 bulan.. so aku boleh makan ape yang aku nak asalkan tak melebihi RM400 pada bulan tu..

ni sampul surat yang aku buat.. huhu

Actually banyak cara yang boleh buat tapi aku selesa cara camni.. at least aku tahu aku ni banyak belanja kat mana.. kat makan ke kat benda lain.. huhu.. lagi satu, cara camni buat aku berjimat dan paling penting aku belajar camne nak kawal nafsu membeli aku.. huhu.. kalau korang ade cara lain, boleh share dengan aku sekali... huhu


p/s : duit aku semakin susut.. harap-harap dapat bertahan sampai gaji kedua masuk.. amiin~

9 comments:

Anonymous said...

nedy apdet blog!
nedy apdet blog!!
wakaka..
berkurun aku tunggu

cawanmerah

- A i D a N N a D i A - said...

cawan merah..

haha...
aku pun dah lama tak mengayat...
baru sekarang tangan aku nak menaip... =P

aDyLLa OmaR said...

menarek~!

Fær.han/Unown F/Gyan said...

RM400 untuk makan sebulan ek~ kalo sehari RM10, sebulan RM10x30=RM300, haaa ada baki RM100 kan~ Blanje ak k =)

aKuSayangKo said...

bagus la cara 2.. nak try!!

Uchiha Naqibi said...

sng jek kalo nak save...kalo ada duit...mtk tolong mak ngan ayah jaga...kalo nak save duit makan.then puasa...makan malam jek...shoppingn ih ...kalo bley avoid...let say..ganti ngan aktiviti len...jogging ke..maybe gi mandi manda kat sg congkak ke...anything lor...that can remove ur eyes from shopping..

My Heart said...

nice post..
ada orang pesan, kalau terasa x dapat kawal nafsu membeli bila tgk2 mcm2 brg, hold sekejap...dlm 3 hari gitu, bila keinginan tu masih ada, belilah..kalau dah x de rasa nan bli, maksudnya tu bukan keperluan..saje je rasa nk time 1st sight..okay?
p/s: selamat berjimat cermat..sy harap ada sampul untuk 'special things' supaya awk terasa nk belanja sy..hehe..=)

mira.una said...

wahh..
bgos2 msok dwet dlm sampol,gne ikot bajet je
nice idea sys :)

student said...

p midvaley memang rambang mata kalau nak shopping n perabis duit!hee~