Wednesday, September 16, 2009

Braces

Bismillahirrahmanirrahim...

Teringat kisah semasa saya berada di form 4.. Ada sorang kawan saya ni telah memakai braces dan menghadapi kesukaran untuk makan.. dia hanya makan roti di sekolah dan di rumah, dia hanya memakan bubur sahaja.. seksa gak la dia cerita kat saya.. dia Indian boy dan kami rapat ketika itu..


"Memang sakit nadia.. tapi sakit ni sekejap jer... 2 3 hari nanti, hilang la.. nadia, kau tak nak cuba ker?"

"Eh? Cuba? Tak nak la.. tak confident lak nak pakai..huhu"

"try la pakai.. kau mesti lawa kalau kau pakai..."

Selepas itu, saya pun try la.. mana tahu dapat kan? lalu pada bulan oktober, selepas hari jadi saya, saya di bawa ke klinik untuk mendapatkan rawatan.. tapi malangnya..

"Adik.. adik boleh dapatkan rawatan ini.. tapi kene tunggu 4 tahun lagi sebab ramai lagi yang tengah tunggu turn nak buat braces.. adik tunggu jer panggilan dari kami"

Klinik kerajaan... biasa la tu.. tapi tak pe.. saya pasrah je waktu tu.. memang hati melonjak nak pakai braces tapi nak buat camne.. kene tunggu 4 tahun.. nak buat cepat, kena la buat rawatan di klinik swasta.. tapi mahal la.. family saya tak mampu ketika itu.. mak aje la yang banyak beri nasihat pada saya..

"Akak sabar je la ek.. lagipun benda tu tak penting lagi.. yang penting sekarang ni belajar.. nak sambung belajar pun kene pakai duit jugak.. lagipun, akak memang dah lawa per..(ye ker statement ni?)"

Jadi, saya melupakan hasrat nak memakai braces.. sampai dah masuk UPM pun tak dapat khabar berita dari klinik tu.. jadi saya malas nak fikir pasal braces ni.. huhu

Tetapi... mak saya telepon saya masa tengah sibuk buat praktikal.. mak saya kata yang saya dah kena panggil oleh klinik tu untuk buat rawatan braces.. seronok tak kira... lama beb tunggu.. huhu..

Sori la kepada kawan2 yang saya tak cerita yang saya dapat pakai braces.. bukan tak nak cerita.. tapi takut apa yang saya nak dan harapkan selama ni akhirnya tak dapat dan tak bernasib baik.. itu pun sebab saya ade pengalaman yang lepas pasal benda ni.. bila dah betul2 dapat, baru saya akan cerita..

Baru2 ni pada hari isnin, 1 gigi geraham kecil sebelah kiri telah dicabut... rupanya saya ni takut cabut gigi rupanya..huhu.. tapi sedih tau sebab dah hampir 21 tahun gigi tu dah berkhidmat untuk saya... dah la sakit... tak boleh makan pedas, benda yang keras dan kena kunyah pelan2.. nanti gusi berdarah..

Ingat lagi saya pergi ke bilik kak ami dan melantak nasi goreng sotong.. tak hengat gusi tu tengah sakit.. at the end, darah keluar tak henti2 sampai risau sangat2 dah..huhu..

Lepas raya ni cabut belah kanan pulak.. harap2 tak sakit... hehe

6 comments:

rubi said...

"mesti ko lawa kalau pakai?"

ni statement puji sendiri ke apa? huahaha...

- A i D a N N a D i A - said...

oit...
bukan puji diri sendiri la...
kawan aku sendiri yang cakap..
haha

nabilaathira said...

ahah..pasnih maken cun laa pas bukak braces =))

- A i D a N N a D i A - said...

hehe...
harap camtu la...haha =P

aDyLLa OmaR said...

beshnye..nk pakai gk :D
tafi....
aku plak kene tggu lame mane agaknye??
p/s : pk2 kan~haha!

- A i D a N N a D i A - said...

to adylla:
haha...
boleh jer nak pakai...
sila2...
xperlu kot nak tunggu lama...
g klinik swasta lagi cepat...hehe