Wednesday, November 4, 2009

Citer ape la ni...

Assalamualaikum...

Saya baru je balik dari rumah di penang.. memang jauh tapi rasa puas beb.. puas sebab dapat menatap wajah kesayangan saya iaitu my parents dan adik2 ku yang macam2 perangai dia...

Cam biasa la perangai adik2 aku ni... perangai masih lagi tak berubah..adik saya yang bongsu ni, nak dekat 2 3 minit nak pukul 1.10 ptg, baru terhegeh2 nak pergi sekolah.. mentang2 la sekolah dekat...huhu..saya dulu nak pergi sekolah dulu kene bersiap 1 jam awal sebab sekolah jauh.. lagipun naik bus sekolah yang memang on time <--pernah tertinggal bus dulu..huhu..

Dah menjadi kebiasaan, bila saya atau adik lelaki yang ke-2 balik rumah, mak ayah akan bawa saya pergi jumpa tok dan tokwan.. kata mak, tok selalu tanye pasal kitorang.."bila la shahirah(panggilan family) dgn hisham nak balik ni..."huhu... sampai je kat rumah tok, saya terus tegur tok saya sambil menunjukkan gigi saya yang bersinar akibat pantulan cahaya..huhu..

"tok, tengok gigi shahirah ni...lawa tak?"

"lor..gigi besi tu..(sambil buat muka pelik..) bila hang buat gigi camtu, teringat masa tok baya shahirah dulu..."<-- tok pandang siling untuk mengimbau kembali zaman remajanyer(oit...ini bukan drama..) tok pun teruskan cerita..

"dulu gigi kapak tok berselisih..pastu ade cam hitam2 kat celah2..pastu tahu tak ape tok buat.."

"tok buat ape?" saya pun memandang siling sebab memikirkan apakah yang terjadi..(oit..sudah la tu..)

"tok buang gigi kapak, lepas tu tanam gigi palsu..tapi bila dah makin tua, makan pun jadi susah.. asyik terkeluar je...last2 malas la tok nak pakai gigi palsu.. tok terus cabut gigi palsu..tu sebab dah rongak dah..(sambil menunjukkan giginyer..<-- korang bayang la sendiri...huhu)"

saya dan family saya ketawa besar gak la...tokwan pulak suke mengusik tok...suke tgk telatah orang tua..hehe malam pula, adik saya yang ke-4, zati tunjukkan kawan2 kelas dia..sambil2 tu dia cerita la perangai budak2 kelas diorang..bila dengar citer dia, macam dah jadi kebiasaan budak2 sekolah suke dengki satu sama lain, lawan siapa yang paling lawa..yang tak lawa tu kene ejek...ala.. nama pun budak2..

kemudian saya tanye pasal budak lelaki dalam kelas dia..ramai gak la budak lelaki dalam kelas dia, dalam 8 orang(bagi aku ramai la...tak tau la bagi korang..) lepas dia cerita habis, saya terkenangkan budak2 lelaki dalam kelas saya dulu... masa time saya sekolah dulu, tak ramai pun lelaki yang dapat masuk kelas sains..dan kebetulan masa tu saya masuk kelas yang pertama, jadi faham2 je la..lelaki melayu punye la sikit masa tu..

nak dipendekkan cerita, masa saya form5, ade 2 orang lelaki melayu terakhir dalam kelas aku (5sc1)..(2 jer..sikit giler..) sorang tu nama dia tarmizi..dia ni boleh la dikira budak alim..dan best gak sembang2 dengan dia.. lagi sorang pulak nama dia qayum...dia ni pendiam betul la..(lebih kurang cam anje..)..kalau dia cakap jer, emas keluar berketul2...huhu..bahasa dia cume angguk, geleng, senyum jer..bila disuruh cakap, baru cakap...huhu
kelas 5sc1<-- kelas saya dulu..cube bilang berapa ramai budak lelaki melayu dalam kelas ni?hehe

bila saya habis spm dan melangkah ke matrikulasi pulak, ade gak pasang angan2 nak tengok lelaki yang ramai dalam kelas aku..amboii..gatal gak ek kau ni...ehh bukan la..korang kene faham situasi saya ni..(pulak dah..) kan kelas saya sebelum ni kan kurang lelaki melayu.. teringin gak nak tengok lelaki melayu yang ramai..baru sejuk hati bila tengok ramai lelaki melayu yang berwawasan dan bercita2 tinggi...hehe...(ayat tak menahan punyer...)

bila masuk kelas kat matrik, baru la mata saya sejuk sikit.. sebab ape? sebab first time saya dapat kelas yang lelaki lebih ramai dari perempuan..nama pun kelas fizik kan?(yahooo...hajat tercapai..) kelas F2P2 mempunyai 15 lelaki dan 10 wanita ayu termasuk saya...hehe...itu baru dalam kelas..belum lagi bila masuk kuliah F2.. saya masuk dewan kuliah jer, mata saya terus bersilau sebab tengok lelaki melimpah ruah..(astaghfirullah...zina mata ni..) muahaha..tak de la sampai camtu.. haha...gurau jer...tapi tu la pengalaman yang paling berharga sebab bukan senang nak tengok ramai lelaki yang dapat sambung belajar...


kelas F2P2 <-- kelas saya masa matrik..cube korang bilang berapa ramai budak laki dalam kelas ni?huhu

Bila dah masuk u, perkara tu selalu menjadi topik hangat terutamanye semasa kemasukan pelajar baru pada setiap sesi termasuk la sesi saya sendiri.. sampaikan dalam kolej ni pun, satu blok pun dah memadai untuk lelaki ini tinggal di kolej..huhu..tapi untungkan lelaki ni...disebabkan lelaki sikit jer yang ada, maka mereka menjadi rebutan dikalangan wanita...huhu..tak pe la lelaki...asalkan korang pandai jaga diri sudah ek...dan jadilah lelaki yang bertanggungjawab sebab korang ni kan bakal mewarisi tampuk pemerintahan sekarang...huhu..berceramah pulak saya ni....

p/s :
1. ucapan takziah buat kawan saya, dila kerana kematian ayahnya pagi tadi..al-fatihah...
2. yang masih hidup, hargailah masa yang ada ini dengan melakukan perkara yang diredhai Allah...insyaAllah...

3 comments:

amieaffriza said...

cerita ape la ni?? cerita ceriti cik nedy..hehe=)

Fær.han/Unown F/Gyan said...

Ahahaha~ satu jer ek blok laki yang menjadi rebutan ramai ek? =p Abislaa 'orang tue' =p

aDyLLa OmaR said...

thx nedy~