Monday, January 24, 2011

sedarkan aku..

"Yo nadia, whassup girl.. kau ape khabar sekarang? camne ko sekarang?"

"Yo.. erm.. ntah la.. aku nak share something dengan kau.. boleh tak?"

"Sure.. ape masalah kau, my dear?"

"Erm.. aku rasa menyesal sebab aku membenarkan dia mulakan dulu.. kalau aku tak mesej2 dia, maybe aku tak jadi camni.. mengharap pada benda yang tak pasti..
kau tau, perasaan ni macam kau hisap dadah.. kau tahu dadah ni boleh bahayakan kau, sampai boleh bawa maut.. tapi kau nak hisap jugak sebab cam best je kan.. susah kau nak lepaskan bila sekali kau dah rasa..
kau pun tau apakah perasaan itu??"

**************************************************

Hujan renyai2 di luar.. aku menunggu kawan aku masa tu.. setiap hari selasa, aku akan tumpang kawan aku balik rumah kawan aku lagi satu di suatu kawasan di KL.. tiba2..

"Assalamualaikum.."

"Waalaikumussalam.."

Aku terpinga sebentar.. sepanjang aku bekerja di sini, takde pun mamat nak tegur dan memberi salam.. apetah lagi nak senyum.. maybe sebab dia ni budak praktikal, so dia kena la ramah dengan semua orang.. lalu kami bersembang sementara menunggu hujan berhenti..

"Erm.. kalau saya nak no tepon awak, awak tak kisah kan?"

"Sure.. lagi pun awak kan dah jadi staff walaupun awak budak praktikal kan.."

***********************************************************

"Saya nak cakap sesuatu kat awak boleh?"

"Cakap la ape dia.."

"Saya suka kat awak sebenarnye.."

Serius.. aku terpaku.. lama jugak untuk aku membalas jawapan dia..

"So??"

"Kita couple, boleh?"

Erk?? couple?? no no no...

"Saya minta maaf.. couple bukanlah prinsip saya.. kalau awak betul2 sukakan saya, pergi Penang, jumpa mak ayah saya.. itu baru cara yang betul.. saya mintak maaf.."

"Habis tu, awak nak kita kawen ker??"

**********************************************************

"Aku rasa tak setuju dengan hubungan kau dengan dia.."

Kawan aku meluahkan rasa tidak puas hati.. bukan sebab jealous, tapi risau dengan aku yang masih confius..

"Kenapa? dia tu banyak kena dengan taste aku.. seolah2 dia datang tepat pada waktunya.."

"Ye.. aku tahu.. tapi kau kena nampak realitinya jugak.. dia masih belajar.. dan lambat lagi nak habis.. kau sanggup ke nak tunggu? aku tak nak kawan yang aku sayang ni kecewa kerana menunggu dia.."

Serius, aku terdiam sekali lagi.. pointless..

"My dear, please listen to me.. aku tau kau suka kat dia.. dan aku suka tindakan kau yang menolak dia supaya tidak bercouple.. tapi aku tak setuju kalau kau tunggu dia.. kau dah lama di alam dewasa.. tapi dia baru merangkak2 masuk ke alam dewasa.. dia perlu banyak belajar tentang hidup lagi.. and dia tu ada banyak pilihan, boleh cari yang muda2 lagi.."


"Aku tau.. aku dah fikir semua tu.."

"Aku harap kau dapat buat pilihan terbaik.."

*********************************************************

"Mak tak kisah siapa pilihan akak.. tapi mak nak akak sampaikan soalan ini kepada budak tu.."

"Mak nak tanya ape kat dia?"

"Tanya dia, kalau awak betul2 nak kat anak saya, berape lama harus anak saya tunggu awak? saya taknak anak saya tunggu awak lama2.. kalau boleh lepas awak habis belajar tahun depan, terus nikah dengan anak saya ni.."

"Erm.. ok.."

"Akak, mak bagi soalan tu supaya korang berdua fikir terutamanya akak.. sanggupkah akak menunggu dia sedangkan akak dengan dia takde ikatan sah lagi.. mak risau kalau akak kecundang di tengah jalan lagi.."

"InsyaAllah.. terima kasih mak.."

************************************************

"Erm.. saya rasa saya tak mampu tunaikan permintaan mak awak.."

Kenapa?

Sebab saya takde duit nak masuk minang awak.. lagi satu, mak saya mesti tak bagi saya kawen awal.. tak boleh ke awak tunggu? saya tak kisah pun pasal umur awak..

nope.. i'm sorry.. saya kena pentingkan diri saya dulu..
saya tak rasa yang saya dan awak boleh pergi jauh..
awak kena jaga hati mak awak.. tunaikan harapan mak awak dulu.. belajar sungguh2..
paling penting sekali belajar mengenai hidup ini.. saya lebih makan garam dari awak..
mungkin sekarang ni awak tak faham, tapi suatu hari nanti awak akan faham..

tapi saya tetap doakan supaya saya dapat memiliki awak..

"it's up to you.. saya takleh paksa awak.. lagipun doa juga salah satu usaha.. =) tapi bila saya dah jumpa jodoh saya, saya nak awak doakan kebahagiaan saya dan pasangan saya.. boleh?"

InsyaAllah.. (dengan nada sedih..)

"mulai hari ni, hubungan saya dan awak hanyalah sebagai kawan.. jadi saya harap kita dapat kurangkan berhubung sesama kita.. ini untuk kebaikan kita bersama.. sekali lagi, saya minta maaf.."

****************************************************
"Hakikatnya, aku susah nak lupakan dia, beb.."

"Aku faham.. dia ade taste yang kau suke.. but sometimes kau kena ingat.. tak semestinya benda yang kita suka, baik untuk kita..
lagi satu, janji2 yang dilafazkan tak menjamin apa2 pun sebenarnya..
dan doa banyak2.. sebab Allah ada cakap 'uduni istajib lakum : berdoalah.. nescaya Aku akan perkenankan doamu..'
berdoa mintak ko jumpa seorang lelaki yang boleh bimbing kau, yang boleh protect kau dan menghormati kau.."

*********************************************************

Yakinkan aku Tuhan
Dia bukan milikku
Biarkan waktu waktu
Hapus aku...

Sadarkan aku Tuhan
Dia bukan milikku
Biarkan waktu waktu
Hapus aku...

12 comments:

aDyLLa OmaR said...

Allah know the best! =)

tough lady :) said...

i like thissssssssssss :)

i M a Z a i M i said...

Yes, Allah knows the best. :)

nz said...

like like!

fikirkan apa yang terbaik untuk nedy k.

and yg pnting jgn bnarkan diri jatuh seperti dlu lagi :)

- A i D a N N a D i A - said...

dila : yup.. sedang mencuba untuk melupakan dia.. =)

- A i D a N N a D i A - said...

tough lady : hehe.. =)

- A i D a N N a D i A - said...

ima : yup.. =)

- A i D a N N a D i A - said...

nz ke kak nazi? huhu :

yup.. tak mahu lagi jadi seperti dulu.. sakit.. doakanlah nedy supaya dapat lelaki yang leh merawat hati nedy ni.. amiin~

cclia said...

salam nedy, ni kisah benar ke?

nadia said...

to cclia :

erm.. ade gak la terselit kisah benar.. tapi sebenarnye nak ketengahkan nasihat.. hehe.. tak tau la kalau cerita ni lagi dominan drpd nasihat.. hehehe

cclia said...

sy pun berkawan dengan org yg masih belajar. tp setakat ni okay la, sebelum ni dia dah kerja pun, tetiba je nak smbung belajar pula. but dia tak kisah if nak kahwin kalau fmly sy suruh. and now bila dah start blaja smula, dia dapat offer kerja gov pula. murah rezeki :) bg saye, apa-apa pun okay and family sy pun tak kisah if kitorg kahwin time dia blaja, asalkan dia bole jlnkan tggjwb dia :)

- A i D a N N a D i A - said...

to cclia :

ooo.. camtu ke? alhamdulillah.. erm.. ntah le.. kalau family setuju and merestui, tiada masalah dalam hubungan tu.. tapi masalahnye family belah lelaki cam susah nak terima.. saya pun tak mahu hampakan harapan mak dia kerana dia nak berkahwin awal.. lebih2 lagi dia anak sulung, harapan keluarga.. jadi, saya hanya mampu berdoa aje la.. kalau ade jodoh, insyaAllah kami akan bertemu jgk.. =)